• 01_Exlabesa_10.10.2019

Вести

Вести

Совети за правилно одржување и ракување со графитни садници за да го продолжат нивниот животен век

Графитни садницишироко се користат како садови за греење со висока температура, но нивниот животен век може значително да се намали доколку не се одржува правилно.Сфаќајќи ја важноста од одржувањето на овие кревки, но моќни контејнери за греење, експертите препорачуваат низа мерки на претпазливост за да се обезбеди нивната долговечност.

  1. Складирање на суво:Графитни садницимора да се чува во сува средина, подалеку од влага.Поставувањето на суви површини или дрвени лавици обезбедува подобра заштита од влажност.
  2. Нежно ракување: Поради нивната кревка природа,графитни садницитреба да се постапува внимателно за да се избегне какво било непотребно влијание или вибрации.Неопходно е да се практикува пристапот „ракувајте со внимание“ за време на транспортот.
  3. Предзагревање: пред употреба, од клучно значење е да се загрее садот постепено, постепено подигајќи ја температурата на 500°C.Овој процес помага да се спречи термички шок и го продолжува животниот век на садот.
  4. Правилно полнење: Кога се додаваат материјали во садот, треба да се внимава на неговиот капацитет.Количеството на полнење треба да се движи помеѓу една третина и две третини од волуменот на садот.
  5. Соодветни клешти: Алатите и клештите што се користат за отстранување на предмети од садот треба да одговараат на обликот на самата садница.Соодветна поддршка и соодветно стегање се неопходни за да се спречи прекумерна сила што може да го оштети садот.
  6. Контролирано додавање материјал: За да се избегне прекумерно проширување и оштетување на садот, важно е да се додадат материјали врз основа на капацитетот на топење на садот.Треба да се избегнува преоптоварување.
  7. Соодветно стегање: За време на вадењето на предметите од садот, клештите треба да се постават на начин што ќе го избегне локализираниот стрес и потенцијалното оштетување на садот.
  8. Нежно отстранување на згура и бигор: при чистење на внатрешните и надворешните ѕидови на садот од остатоци и залепени материјали, треба да се користи метод на нежно тапкање за да се спречи оштетување на садот.
  9. Одржување на соодветно растојание: Садовите треба да бидат поставени во центарот на печката, обезбедувајќи соодветно растојание помеѓу садот и ѕидовите на печката.
  10. Континуирана употреба: За да се максимизираат перформансите на садот, се препорачува постојано да се користи.Редовната и доследна употреба помага да се оптимизираат неговите способности за високи перформанси.
  11. Избегнувајте прекумерни помагала и адитиви за согорување: Користењето на прекумерна количина на помагала и адитиви за согорување може да го намали животниот век на садот.Следете ги препорачаните упатства за нивна употреба.

Периодична ротација: Вртењето на садот еднаш неделно за време на употребата може да помогне да се распредели рамномерно абењето и да се продолжи неговиот животен век.

12. Спречете директен оксидирачки пламен: Клучно е да се избегне директен удар на оксидирачки пламен на страничните ѕидови и дното на садот, бидејќи тоа може да доведе до предвремено абење.

Со придржување кон овие упатства за одржување и ракување, корисниците можат да обезбедат продолжен животен век и доверливи перформанси на графитните садници.Овие најдобри практики не само што ја штитат инвестицијата направена во овие садови за греење со висока температура, туку придонесуваат и за ефикасно и ефективно извршување на различни апликации за греење.

For more information or inquiries, please contact info@futmetal.com


Време на објавување: 20.06.2023