• 01_Exlabesa_10.10.2019

Вести

Вести

Инспекција и методи на селекција на материјали за графитни садници

Садник за топење на бакар

Графитни садницисе широко користени во различни апликации и од клучно значење е да се извршат темелни прегледи и внимателно да се изберат соодветните материјали.Еве неколку упатства за проверка и изборграфитни садници:

Пред употреба Инспекција: Пред употреба награфитен сад, проверете ги пукнатините и оштетувањата.Секако дека нема видливи пукнатини, потребно е да се загрее садот на температура над 600°C за да се обезбеди темелно сушење.

Подготовка на животната средина: Осигурете се дека нема акумулирана вода во печката или јамата каде што ќе се стави садот.Исто така, чувајте ги неповрзаните предмети подалеку од близината на графитниот сад.

Ракување со материјали: Преземете мерки на претпазливост кога ракувате со материјали од печката.Погрижете се материјалите да не се експлозивни и да се претходно загреани и соодветно исушени.Кога додавате материјали во графитниот сад, правете го тоа полека и стабилно.

Од суштинско значење е да се следат овие упатства за инспекција за да се спречат потенцијални опасности и експлозии при користење на графитни садници.

Графитните садници првенствено се користат за загревање на експериментални материјали.Тие имаат различни големини и типови, што овозможува избор на соодветна садница врз основа на количината, видот и термичката експанзија на материјалите што се загреваат.Од клучно значење е да се избегне преполнување на садот со загреан материјал, бидејќи тоа може да доведе до несреќи за време на експериментите и значително да влијае на животниот век на садот.Дополнително, кога садот се загрева на високи температури, вообичаено околу 400-500°C, важно е да се ракува со него внимателно и да се избегнува допирање со голи раце бидејќи може да предизвика сериозни изгореници.

Изборот на материјалот за графитни садници вклучува разгледување на следниве фактори:

Огноотпорност: Графитните садници бараат висока огноотпорност за да издржат екстремни температури.Затоа, неопходно е да се процени отпорноста на пожар на материјалот од графитниот сад за да се обезбеди безбедно користење.

Хемиска стабилност: Графитните садници често се користат во корозивни хемиски процеси.Оттука, хемиската стабилност на материјалот од садот е клучна за да се минимизира корозијата.

Цврстина и цврстина: Тврдоста и цврстината на материјалот од графитниот сад треба да се земат предвид за да се спречи кршливост при употреба.

Со почитување на горенаведените критериуми за избор на материјал, можеме да обезбедиме оптимални перформанси на графитните садници.

Се надеваме дека овие упатства за инспекција и избор на материјали даваат вредни увиди за производството и користењето на графитните садници, овозможувајќи безбедни и ефикасни операции.

 


Време на објавување: 23 јуни 2023 година